Het addertje onder het gras bij (te) aantrekkelijke tarieven

Zelfs op een krappe arbeidsmarkt worden te aantrekkelijke tarieven aangeboden door uitzendbureaus. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Weet jij waar je op moet letten bij het aangaan van een samenwerking met een uitzendbureau? Een tipje van de sluier: controleer waar het personeel op de loonlijst staat.

Het komt vaak voor dat uitzendbureaus in Nederland hun uitzendkrachten verlonen via een payrollorganisatie of dat ze gebruik maken van partners in het buitenland waar het personeel op de loonlijst staat. Op deze manier kunnen zij aantrekkelijkere tarieven aanbieden dan wanneer zij zelf de arbeidskrachten verlonen. Dit pakt niet altijd goed uit. De overheid controleert streng op de salarissen van internationaal personeel. Zo monitoren ze bijvoorbeeld de afdrachten van loonbelasting en sociale premies en ook of het salaris conform de CAO is. Wanneer uitzendbureaus hun arbeidskrachten verlonen via een payrollorganisatie of wanneer ze gebruik maken van partners in het buitenland is dit lastiger te monitoren. En zodra er misstanden over de afdrachten van loonbelasting en sociale premies worden geconstateerd bij uitzendbureaus, dan zorgt de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA) ervoor dat iedereen in de ‘keten’ van werk, dus ook jij als inlenende partij, aansprakelijk kan worden gesteld.


Een fictief praktijkvoorbeeld: Als klant ben je een samenwerking aangegaan met Uitzendbureau X. Deze partij besteed een deel van het werk dat je aan hem hebt uitbesteed uit aan een andere partij, zoals een partnerbedrijf in het buitenland of een payrollorganisatie. Op deze manier ontstaat een keten van (onder)aan­nemers/uitleners die betrokken zijn bij de uitvoering van werk.

In het ergste geval ben je als klant een samenwerking aangegaan met een partij die misbruik maakt van de uitbesteding van het werk bij de afdracht van loonheffingen. De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die bureaus in verband met (een deel van) het werk moeten afdragen. Hierbij is elke schakel in de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels.

De checklist

Als klant van een internationaal uitzendbureau wil je natuurlijk niet aansprakelijk worden gesteld voor hun belastingafdrachten. Weet jij hoe je controleert of een uitzendbureau haar personeel zelf op de loonlijst heeft staan? Check het met deze checklist:

Een professionele organisatie heeft haar arbeidskrachten zelf op de payroll staan. Wij raden jou aan om in het beginstadium van een samenwerking de volgende relevante bedrijfs­documenten op te vragen:

-        Het uittreksel van de KVK;

-        De WKA­-verklaring;

-        Het SNA-­keurmerk;

-        De aansprakelijkheidsverzekering.

Op deze manier check je of je met een professionele organisatie te maken hebt die de zaken op orde heeft. Meer weten? In onze whitepaper vind je nog meer tips om het risico van aansprakelijkheid nog verder te beperken

Whitepaper: 5 valkuilen bij het inlenen van internationaal personeel

Benieuwd naar alles wat er bij komt kijken om internationaal personeel op een goede en betrouwbare manier in te zetten? Download onze whitepaper.

Download gratis whitepaper