Wist u dat bijna 60 procent van de totale energie in Nederland in de industrie wordt verbruikt? Dat is een behoorlijk hoog percentage! De grootste verbruikers zijn de chemische en farmaceutische industrie. In 2015 is het verbruik ten opzichte van 2014 met bijna 4 procent gedaald. Het gaat de goede kant op, maar er is nog een lange weg te gaan om het te verduurzamen. De komende jaren moeten processen minder afhankelijk worden van fossiele energie, want deze bronnen raken uitgeput. Ook wordt het steeds belangrijker dat er aanzienlijk minder CO2 wordt uitgestoten. De industrie moet een grotere actieve rol gaan spelen in de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening. Een grote uitdaging! Zonnepanelen en windmolens leveren weliswaar duurzame energie, maar het is geen constante stroom. De zon en de wind zorgen voor elektriciteit, maar op een bewolkte en windstille dag is er een energietekort. Hoe kan de industrie het beste duurzaam omgaan met energie en hoe kunt u hier zelf aan bijdragen?
Het energieverbruik van de industrie is onderverdeeld in verschillende energiedragers. Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft hier een tabel van gemaakt. Zoals u kunt zien wordt de meeste energie opgewekt door aardoliegrondstoffen en producten. Dit is een fossiele brandstof, die uiteindelijk uitgeput zal raken. Daarnaast omvat elektriciteit, aardgas en warmte een groot gedeelte van het verbruik in de industrie. Zie onderstaande tabel voor de cijfers.
Eén van de uitdagingen voor duurzame opwekking van elektriciteit is de opslag van overschotten, oftewel de omzetting van elektriciteitsoverschotten in warmte en gas. Als de zon langdurig schijnt of als er een stevige wind staat, is er niet per se een grote vraag naar stroom. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om energie op te slaan, zoals in enorme batterijen en zuigersystemen gebaseerd op zwaartekracht. Overal in de wereld worden systemen ontwikkeld om stroom grootschalig op te slaan om het te gebruiken wanneer de vraag groot is.
Elektriciteitsoverschotten in warmte en gas worden onderzocht door het Energie Onderzoek Centrum (ECN). Met de projecten ‘Power2Heat’ en ‘Power2Gas’ richten zij zich onder andere op de verdere ontwikkeling van warmtepompen. Met elektrisch aangedreven warmtepompen kun je laagwaardige warmte op een hoger temperatuurniveau brengen. Met een beperkte hoeveelheid elektriciteit kun je dus grote hoeveelheden restwarmte beschikbaar maken voor het proces. Door gebruik te maken van restwarmte zal er een minder grote CO2 uitstoot zijn.
Bij de omzetting van elektriciteit in gas (waterstof) ontstaan dus nieuwe mogelijkheden om in combinatie met grondstoffen duurzame elektriciteit te maken. Daarnaast is een interessante oplossing voor het grootschalig opslaan van stroom misschien wel dichtbij: overschotten aan energie gebruiken om chemicaliën of andere producten te produceren. En, heeft u energie die omgezet kan worden op een van deze duurzamere manieren? Wellicht kunnen we dan het totale energieverbruik in de industrie binnen vijf jaar halveren!
Wilt u onze blogs automatisch ontvangen? Meld u hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!