Fish farms… een tak die uitschiet in de maritieme sector!

Steeds meer mensen eten vis, maar deze komen vaak niet meer uit de échte natuur. Vandaag de dag zijn de fish farms, ofwel viskwekerijen, onmisbaar. Viskwekerijen zijn dynamische drijvende structuren. Maar hoe werken deze fish farms nu eigenlijk? Hoe worden deze opgebouwd en van welke technologieën maken zij gebruik? Wij zochten het uit! En wat blijkt? Er liggen veel kansen voor de maritieme sector binnen deze aquacultuur. Heel veel. 

Aquacultuur

De betekenis van aquacultuur? “De teelt van aquatische organismen zoals vissen, schaaldieren, schelpdieren en waterplanten. Het kweken van zeevis, mosselen en oesters in kweekinstallaties buiten de kust, behoren ook tot deze groep”. Tijdens aquacultuur groeien vissen sneller dan de vissen, die gewoon in de natuur opgroeien. Wanneer het tijd is dat de vissen worden ‘geoogst’ is het voor vissen in fish farms minder stressvol, omdat ze niet met netten of vishaken worden gevangen.

Op dit moment is meer dan 50% van het totale visaanbod in de wereld afkomstig uit viskwekerijen. Het ging daarbij in eerste instantie vooral om karperachtigen uit Aziatische kweekvijvers, maar ook in Europa is de kweek de laatste jaren flink toegenomen. Er zijn al zo’n 1000 Noorse viskwekerijen, wat hen wereldleider maakt op dit gebied. Deze Noorse viskwekerijen produceren samen, alleen al in zalm, ruim een miljoen ton per jaar voor de wereldmarkt. In Noorwegen, maar ook in Schotland gaat het vooral om zalm en forel. Op kleinere schaal worden ook paling, tong, tarbot en heilbot gekweekt. De viskwekerijen in Nederland bestaan voornamelijk uit paling boerderijen, Europese meerval boerderijen en een klein aantal forelkwekerijen. Zo groot lijkt deze markt in Nederland dus nog niet te zijn.

Een aantal kweekvis soorten zijn echter zelf óók viseter: dit betekent dat er wilde vis wordt gevangen, om deze kweekvissen te voeren. Van de wild gevangen vis is 30% bestemd als vis- of veevoer. De steeds grotere wereldwijde vraag naar vis, kan niet alleen door wilde vis worden beantwoord. De aquacultuur zal in de toekomst dus steeds verder toenemen.

Offshore Technologie

Offshore technologie helpt viskwekers beter werken met een beter ecologisch imago. Bij Noorse viskwekerijen worden AQUAFISH energie- en glasvezelkabels ingezet als vervanging van lawaaiige en vervuilende dieselgenerators aan boord en van radioverbindingen. Zo ontstaat een betrouwbaar, voordelig en milieuvriendelijk energiesysteem, dat daarnaast ook breedbandcommunicatie biedt. Nexans Noorwegen heeft vanuit haar ervaring met offshore, trekkrachtbestendige mini-hybride kabels voor onderzeese energietoevoer en besturings- en communicatiedoeleinden geïmplementeerd.

De fish farms hebben elektriciteit en communicatie nodig voor het automatisch voeren, belichten, het monitoren van de gezondheid van de vissen en de algehele bedrijfsvoering. Deze nieuwe installaties dragen bij aan stabiele verlichting en lagere vissterfte, minder brandstofkosten, trillingen, en vervuiling, een rustigere kustlijn, een lagere belasting van drijvende structuren en betere communicatie.

De grootste offshore fish farm (Havfarm Nordlaks) ligt in Noorwegen. Deze is 430 meter lang en 54 meter breed. Even voor de verbeelding; qua lengte is deze langer dan de Pioneering Spirit.

Kansen voor de maritieme sector

We kunnen wel zeggen dat verbeterde technologie zorgt voor een milieuvriendelijke en duurzaam gekweekte vis. Een goed alternatief voor de op zee gevangen, wilde vis. Wat kan de maritieme sector voor het sterk groeiende aantal fish farms betekenen? We zetten een aantal kansen voor u op een rij:

  • De wereldbevolking groeit en de drang om gezond te leven neemt toe, dus ook steeds meer mensen die vis eten. Sinds 2000 zijn het aantal fish farms altijd in een stijgende lijn toegenomen. Het is dus niet zo gek dat dit een van de weinige takken in de maritieme sector is, die het momenteel goed doet en extensief zal blijven groeien.
  • Door de blijvende toename aan fish farms, zijn er steeds meer schepen nodig voor het onderhoud en het aanvoeren van voedsel naar deze kwekerijen. Deze schepen moeten zelf óók gemaakt worden inclusief de nieuwste innovaties (denk aan het voeden van de vissen).
  • In Canada staan momenteel veel oude fish farms. Deze zullen vervangen moeten worden, om de concurrentie bij te blijven.
  • In Nederland zijn fish farms nog geen “booming business”, terwijl wij wel grootafnemer zijn van de vis uit fish farms. Het zal niet lang meer duren voordat Nederland in deze ontwikkelingen mee gaat, daar liggen veel investeringskansen!
  • De technologieën binnen deze fish farms blijven zich ontwikkelen. Deze worden ook op de oude fish farms geïmplementeerd en dienen onderhouden te worden.

Hoe denkt u over fish farms? Zijn er kansen waar u zelf op in kunt haken? We wisselen graag met u van gedachten over dit onderwerp.

Ik wil mij graag aanmelden voor de nieuwsbrief van TPS!